Ostrza robocze

Dodane: 01-09-2016 10:57
Ostrza robocze nóż oczkowy

Modny wystrój

Zarówno remonty jak i wykończenia wnętrz często są wykonywane w specyficzny sposób. Okazuje się bowiem, że wiele osób stosuje się do panujących trendów w dziedzinie urządzania pomieszczeń. Architekci i projektanci wnętrz wymyślają coraz to nowe rozwiązania, często bardzo ekstrawaganckie i wiele osób podąża za trendami. Trzeba jednak przyznać, że trendy zarówno w tej jak i we wszystkich kwestiach szybko się zmieniają i nadążanie za nimi może okazać się sporym wyzwaniem. Co więcej, regularne przeprowadzanie remontów może okazać się nie tylko czasochłonne, ale również kosztowne, więc większość doradców zaleca wybór klasycznych, stonowanych aranżacji wnętrz.


Wikipedia - noże historycznie

Nóż ze stałym ostrzem pojawił się ok. 500.000 lat temu, kiedy ludzie zaczęli wykonywać noże z kamienia. Te noże miały charakter uniwersalny, przeznaczone były do cięcia i obróbki drewna, skrobania skór, przyrządzania posiłków i innych tego typu prac ?gospodarczych?. W XIX wieku nóż ze stałym ostrzem ewoluował do noża ze stalowym ostrzem na zewnątrz pole zdolne do cięcia drewna, rozbioru mięsa, przygotowanie ogniska i posiłków. Wraz z wynalezieniem sprężyny pojawiły się użytkowe noże kieszonkowe wyposażone w inne jeszcze składane narzędzia, mające na celu zwiększenie użyteczności całościowego projektu. Takie cechy posiadał składany nóż campingowy czy skautowski /harcerski/ scyzoryk, w USA składany nóż użytkowy, nóż używany w Armii Szwajcarskiej oraz do wielonarzędziowe rękojeści, wyposażonych również w ostrza. Rozwój silniejszego mechanizmy blokowania ostrza w nożach składanych ? podobnie jak w przypadku hiszpańskiego noża navaja ? znacznie zwiększyły użyteczność takich noży, wykorzystywanych do ciężkich zadań takich jak cięcie gęstych lub trudnych materiałów.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/No%C5%BCe_u%C5%BCytkowe


Wikipedia o nożach używanych przy pracy

Noże wykorzystywane na budowach lub innych miejscach pracy posiadają najczęściej chowane i wymienne ostrza. Rękojeść wykonana jest albo z odlewanego metalu lub tworzyw sztucznych ukształtowanych wtryskowo. Niektórzy używają standardowego ostrza żyletkowego, inne specjalistyczne używają ostrzy dwustronnych. Użytkownik może dopasować wysunięcie ostrza z rękojeści w zależności od potrzeb np. do rozcinania opakowań bez uszkodzenia ich zawartości. Gdy ostrze się stępi, może być szybko odwrócone lub wymienione na nowe. W niektórych modelach ostrza zapasowe lub używane są przechowywane w wydrążonej rękojeści i są dostępne poprzez odkręcenie śruby i otwarcie uchwytu.
Nóż do opakowań kartonowych

Inne modele wyposażone są w system szybkiej wymiany ostrza, który pozwala na wymianę ostrza bez użycia narzędzi, lub łatwe wysunięcie ostrza ze schowka w rękojeści. Ostrza do tego typu noży występują często zarówno w jedno jak i dwustronnej wersji i pasują do wielu modeli innych producentów. Istnieją również ostrza specjalistyczne do cięcia taśm, linoleum i innych materiałów. Inna grupa to noże użytkowe z odłamywanym ostrzem tzw. noże segmentowe, które zawierają długie, podzielone na segmenty ostrze wysuwane z rękojeści. Kiedy segment tnący staje się tępy, może on być odłamane od reszty ostrza, które po wysunięciu kolejnego segmentu z rękojeści jest ostre i gotowe do użycia. Odłamywanie najlepiej wykonywać przy pomocy kombinerek, a odłamanie ostrza następuje wzdłuż wytrasowanej linii podziału, gdzie metal jest cieńszy. Kiedy wszystkie segmenty zostaną zużyte można nóż wyrzucić lub założyć nowe ostrze zamienne. Ten projekt został wprowadzony przez japońską firmę Olfa Corporation w roku 1956 jako pierwsze na świecie ostrze odłamywane i został zainspirowany analizą ostrych krawędzi rozbitego szkła oraz tym jak łatwo dzieli się na kawałki tabliczka czekolady.

Inny jeszcze rodzaj noży używany do rozcinania kartonowych opakowań składa się ze spłaszczonej blaszanej tulei nasuniętej na plastikowy prostokątny uchwyt, do którego wstawiane jest ostrze z jedną krawędzią tnącą. Tuleja przesuwa się w górę i w dół na uchwycie, odsłaniając ostrze do cięcia, a zakrywając je gdy nie jest w użyciu. Uchwyt ostrza może zarówno wsunąć się do tulei lub złożyć podobnie jak w scyzoryku. Uchwyt ostrza jest tak zaprojektowany, aby odsłonić tylko tyle ostrza ile niezbędne jest do przecięcia tylko jednej warstwy tektury falistej, aby zminimalizować ryzyko uszkodzenia zawartości opakowania.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/No%C5%BCe_u%C5%BCytkowe



© 2019 http://glodowka.info.pl/