Nie warto lać wody

wien klimat, który trzeba w tym miejscu samodzielnie wytworzyć. Z jednej strony tworzy go rodzina, tworzą go ludzie, którzy go zamieszkują. Budują oni pewną atmosferę sposobem, w jaki się zachowują, w jaki ze sobą rozma

Nie warto lać wody Zainteresowany tematem przydomowej oczyszczalni? Więcej dowiesz się tu:

Wnętrze domu i mieszkania

Dom to nie tylko ściany, podłoga i sufit. Dom to również pewien klimat, który trzeba w tym miejscu samodzielnie wytworzyć. Z jednej strony tworzy go rodzina, tworzą go ludzie, którzy go zamieszkują. Budują oni pewną atmosferę sposobem, w jaki się zachowują, w jaki ze sobą rozmawiają. To, jak spędzają razem wolny czas powoduje, że dom przesiąka pewnymi specyficznymi sytuacjami i specyficzną atmosferą. Oczywiście, na tym nie koniec. Klimat tworzy również wnętrze. To, jak dom jest wykończony powoduje, że tworzy się w nim pewien specyficzny klimat. Sposób dekorowania domu, sposób jego urządzenia ma ogromne znacznie. Ważne jest, w jaki sposób udekorowane są ściany. Czy są to tapety czy farba, jakie kolory są zastosowane, jakie kompozycje dobrane. To, co leży na podłodze również nie pozostaje bez znaczenia. Czy jest to podłoga drewniana, dywan czy wykładzina. Wszystko się liczy. I oczywiście, meble i dodatki. Meble dają poczucie komfortu i swego rodzaju specyficznej wygody oraz praktyczności. Dodatki zaś to drobiazgi, które domykają koncepcję. Ważne jest, żeby w odpowiedni sposób ją domykały.


Samodzielny remont

Mając remont w perspektywie zadajemy sobie często jedno, ale bardzo ważne pytanie. Powinniśmy się nim zajmować samodzielnie, a może wezwać do niego fachowców? W końcu tynki i farby muszą zostać nałożone odpowiednio dobrze, aby służyły nam przez długie lata. Nikt nie pokryje strat poniesionych przez nasz błąd lub nieprawidłowy wybór. Odpowiedź zależna będzie od potrzeb. Do pomieszczeń czy zewnętrznej części murów lepszym rozwiązaniem raczej okaże się wezwanie ekipy fachowców, którzy żyją z profesjonalnego wykonywania takich zadań. Szybko i dokładnie ? unikając na przykład zacieków ? otynkują i pomalują budynek, a my odetchniemy spokojnie.Z drugiej jednak strony czasem zależy nam na odnowieniu piwnic czy budynku gospodarczego. Wtedy możemy sami podjąć się takiego wyzwania, bo te miejsca nie pełnią funkcji reprezentatywnych, a my w ten sposób zaoszczędzimy. Oczywiście pamiętać musimy o tym, że zajmie nam to wtedy nieco czasu, ale z drugiej strony może dać nam to pewną satysfakcję.


O nawadnianiu

Irygacja (nawadnianie, system irygacyjny) ? jeden z systemów melioracji polegający na dostarczaniu wody do gleby w celu zapewnienia odpowiednich warunków wegetacji roślin uprawnych.

Stosowana od starożytności (starożytny Egipt, Mezopotamia, starożytny Iran, Indie, Sri Lanka, Chiny, Peru). Wielowiekowy rozwój rolnictwa nawadnianego doprowadził do wykształcenia się odmiennych systemów nawadniania. Różnią się one od siebie czynnościami nieznanymi innym systemom rolnictwa: sposobami poboru wód i ich doprowadzenia na miejsce przeznaczenia (na pole uprawne), sposobami rozprowadzania wód po polu, sposobami podnoszenia wód (gdy ich poziom jest niższy niż poziom pola, wyrównywaniem lub niwelacją poziomu pól, jeśli są one nierówne oraz ewentualnie sposobem odprowadzenia nadmiaru wód).

Źródłem wody mogą być zbiorniki wodne naturalne i sztuczne, wody powodziowe, rzeki, kanały, studnie i ścieki. Budowa i eksploatacja urządzeń nawadniających jest kosztowna, dlatego opłacają się one tylko w produkcji intensywnej. Niekiedy z wodą wprowadza się również składniki pokarmowe roślin, gdy wykorzystuje się ścieki lub dodaje nawóz do wody deszczowanej. Przy deszczowaniu roślin następuje zmywanie licznych szkodników, takich jak mszyce, przędziorki, pchełki. Stopień tego zmywania zależy od gatunku rośliny ? najsilniejsze jest na bobiku, kapuście i burakach, znacznie słabsze na ziemniakach, lucernie i koniczynie. Nawadnianie może mieć także skutki ujemne, jeżeli wykonuje się je zbyt często, zbyt intensywnie (niszczenie struktury gleby podczas deszczowania) lub dawki polewowe są zbyt duże. Ilość wody, która powinna być dostarczona w ciągu okresu wegetacyjnego, zależy od potrzeb wodnych roślin, planowanego plonu, ilości opadów i stanu uwilgotnienia gleby, a także od systemu nawadniania; wynosi ona od kilku do kilkunastu tys. m?/ha. Jednorazowe dostarczenie takiej ilości wody przekraczałoby maksymalną pojemność wodną czynnej warstwy gleby, dlatego normę dzieli się na dawki polewowe i dostarcza je w odpowiednich odstępach czasu, stosownie do potrzeb roślin. Nieodpowiednie nawadnianie może spowodować nadmierne uwilgotnienie gleby, a nawet doprowadzić do zabagnienia. Ujemną konsekwencją nawadniania jest zubożenie naturalnych zbiorników wody, wymywania składników pokarmowych (ługowanie) i zagrożenie chorobami przenoszonymi razem z wodą lub ściekami i skażenie gleb wodami niedostatecznie czystymi.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Irygacja_(rolnictwo)



© 2019 http://glodowka.info.pl/